Sanda


Wat is Sanda/Sanshou?

Sanda of Sanshou is een eeuwen oud onderdeel van gong fu .
Veel principes van het traditionele Shaolin gong fu worden hier vertaald in een gevechtsvorm die vergelijkbaar is met het moderne kickboksen.
Het is een veelzijdig systeem van zelfverdedigings- en bewegingstechnieken die gebruikt kunnen worden in een hedendaagse Sanda match. 

De Spelregels

Sanda wordt gespeeld op een verhoogd platform van acht bij acht meter (lei tai), zoals het al eeuwen ook in China wordt beoefend.  Stoten, trappen, duwen en worpen vormen de belangrijkste bestanddelen van deze vorm van gong fu. De atleten dragen zowel handschoenen, hoofd- en borst bescherming als  een gebitsbeschermer en een eventuele tok. Een officiële Sanda match bestaat uit drie rondes van elk twee minuten lang. Tussen deze rondes heb je steeds één minuut pauze. De atleet moet twee van de drie rondes winnen om tot winnaar verklaart te worden. Ook kan er gewonnen worden door middel van een Knock-out.

Vroeger daagden meesters elkaar uit en bestreden elkaar in gevechten. Daarbij waren er toen der tijd nog niet zoveel regels. Dit leidde tot ernstige verwondingen van de meesters die elkaar bevochten. Tijdens een toernooi in Nanking in 1928 waren de gevechten zo hard dat er veel gevechten niet door mochten gaan uit angst dat zeer grote meesters het niet zouden overleven. Dit vroeg dus om veranderingen in de wedstrijdregels. De grote meesters in China kregen de taak om wedstrijdregels samen te stellen.  Op deze manier konden verschillende stijlen op een veiligere manier tegen elkaar vechten.

Wat wij bieden

Hier bij Danla zorgen wij ervoor dat de Sanda trainingen veilig en leuk blijven. Dit betekent natuurlijk niet dat de trainingen minder zwaar zijn. Wij werken hier aan kracht, uithoudingsvermogen, snelheid maar ook aan lenigheid, focus en techniek.

Wil jij graag een les mee komen doen en heb jij interesse? Neem dan nu contact met ons op!